Základní škola a Mateřská škola Pernarecokres Plzeň-sever

                                   příspěvková organizace

                         Značení alergenů v jídelníčku

 Seznam potravinových alergenůkteré podléhají  legislativnímu označování

  dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhl. 113/2005 Sb., §8 odstavec10:

 

1.      Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda)

2.      Korýši a výrobky z nich

3.      Vejce a výrobky z nich

4.      Ryby a výrobky z nich

5.      Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6.      Sójové boby (sója) a výrobky z nich

7.      Mléko a výrobky z něj

8.      Skořápkové plody a výrobky z nich (všechny druhy ořechů)

9.      Celer a výrobky z něj

10.    Hořčice a výrobky z ní

11.    Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12.   Oxid siřičitý a siřičitany (např. sušené meruňky)

13.   Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14.   Měkkýši a výrobky z nich

 

 

Způsob značení alergenů v naší ŠJ:

 

A-    Číslo alergenu dle výše uvedeného seznamu, který daný pokrm obsahuje.

 

Na stránkách školy, v ŠJ a v MŠ je vyvěšen SEZNAM ALERGENŮ s označením čísla, které je přeneseno na jídelníček.

 

Upozorňujeme strávníky, že stravovací provoz je povinen označit vyrobený pokrm alergenní složkou a má pouze funkci informační jako každý výrobce potravin a pokrmů.

 

 

Ředitel ZŠ a MŠ                                                            Vedoucí ŠJ